تاریخچه چسب 1
یکی از قدیمی ترین روش های اتصال اجسام به یکدیگر با استفاده از چسب بوده است. برخی از آثار باستانی نشان می دهند که حدود سه هزار سال قبل از چسب استفاده می شده است. چسب های قدیمی حالتی شبیه به قیر داشته اند، برای مثال از آنها به صورت ساروج در ساخت برج بابل استفاده شده است. گذشتگان همچنین از صمغ درختان نیز به عنوان چسب استفاده می نمودند. در تمام قرون گذشته و همچنین قرن نوزدهم چسب ها منشاء حیوانی یا گیاهی داشته اند. چسب های حیوانی به طور عمده بر مبنای کلوژن مامالیام (Mammaliam) بودند که پروتئین اصلی پوست، استخوان و رگ و پی است. چسب های گیاهی از نشاسته و دکسترین دانه های گندم، سیب زمینی و برنج تهیه می شدند. با کاربردهای متنوع چسب از قرن نوزدهم و پیدایش چسب های سنتتیک ساخته شده در صنعت پلیمر، چسب های سنتی، گیاهی و حیوانی از صحنه خارج شده است. تا قرن بیستم تکنولوژی چسب ها پیشرفت بسیار کمی داشته است. در جنگ جهانی دوم قدم های بزرگی برای اتصال فلزات به یکدیگر و به سایر مواد به علت نیاز شدید به آن ها برداشته شد. برای این منظور از مخلوط رزین فنلی با پلی کلروپرن و نیتریل چسب های مفیدی ساخته شد. در سال 1950 به منظور چسباندن فلزات به یکدیگر تلاشی فراوان شد و نمونه هایی از چسب های اپوکسی که قدرت چسبندگی بسیار خوبی به مواد مختلف دارند، تهیه گردید.
فناوری چسب کاری (Gluing Technology) در سه دهه اخیر رشد زیادی نموده است. آمارها نشان می دهند که در سال 1966 در حدود هفت میلیون پوند چسب در دنیا مصرف شده است که نسبت به مصرف سال 1965 پانزده درصد افزایش داشته است. چسب های ساختمانی از رشد تولید و مصرف بیشتری برخوردارند و فرمول های جدیدی از این نوع چسب ها همواره برای کاربردهای جدید ارائه می گردد. تولید کنندگان این چسب ها هم برای تولید انواع آنها در رقابت می باشند. امروزه در دنیا بیش از صدها سازنده و توسعه دهنده فرمول چسب وجود دارند و این تعداد روز به روز افزایش می یابد. صنعت چسب در آمریکا به صورت یک حرفه تخصصی درآمده است که در آن هزاران نفر به کار و فعالیت مشغول اند.
تعداد محدودی وسایل مدرن ساخت بشر وجود دارد که از چسب در آن ها استفاده نشده است. در اتصالات اغلب وسایل از یک جعبه بسیار ساده غلات گرفته تا هواپیمای پیشرفته بوئینگ 747 از چسب استفاده شده است. امکانات بشر می تواند به وسیله چسب ها اصلاح گردد. این مطلب، شامل استفاده از سیمان های سخت شده توسط UV در دندانپزشکی و سیمان های پیوند آکریلیک در جراحی استخوان نیز می باشد. پیشرفت جدیدی که به تازگی در کاربرد چسب حاصل گشت، اتصال ریل های فولادی و تراموای جدید شهر منچستر بود. چسب ها نه تنها برای موادی که می بایست چسبانده و بهم پیوسته شوند، بلکه در ایجاد چسبندگی (Adhesion) برای موادی از قبیل جوهر تحریر، رنگ ها و سایر سطوح پوششی، وسایل بتونه کاری و وجوه میانی در مواد ترکیبی از قبیل فولاد یا بافت پارچه، در تایرهای لاستیکی و شیشه یا الیاف در پلاستیک ها ضروری هستند.